Övralidpriset 2020

Av Sven-Göran Fransson, styrelsemedlem i Heidenstamsällskapet

På årets påskafton publicerade Östgöta Correspondenten en intervju med 2020 års Övralidspristagare Nina Burton. I artikeln citeras prismotiveringen ”För en lärd och elegant essäkonst med vilda perspektiv i tid och rum”. I intervjun uttrycker hon sin glädje och förvåning över sitt pris och hedern att tillhöra gruppen av 75 tidigare pristagare. Penningsumman 300 000 kronor kommer att utgöra en trygghet för fortsatt författarskap. Som ett intressant exempel från Heidenstams dikter anger hon Myrstacken som ”…lekfull och kunnig. Som om han sett genom ett mikroskop”.

Myrstacken ingår i samlingen Dikter. Den börjar i naturlyrisk anda och övergår sedan i historisk mystik med österländsk anknytning. Själva myrstacken som metafor, Himmelsborgen, kan möjligen anas i följande strofer:

I stackens hundra gångar

vi sprängde varje dörr

och gjorde dem till fångar,

som varit herrar förr.

Mer söt än någon honing

bjuds mjölk åt varje mor.

I bommad källarvåning

stå trädens löss som kor.

Högt upp mot takets tinnar

betäckta salar gå

med pelarna av pinnar

och bjälkarna av strå…”

Mycket kortfattat är Nina Burton ledamot av Samfundet De Nio och Kungliga Vetenskapsakademin. Hon är rikligt prisbelönad, senast med Augustpriset 2016 och essäpriset från Svenska Akademin 2017. Hon har gett ut drygt ett tiotal böcker med början 1984. Förutom essäkonsten har lyriken stor betydelse för henne. Hon betonar vikten av reflekterande och betraktande liksom språket i såväl essä- som diktkonst.  Enligt intervjun finns hennes kommande bok Livets tunna väggar nu i korrektur, en bok ”om allt från myror och fåglar till fiskar och träd. Om hur allting hänger ihop egentligen.”

Av Sven-Göran Fransson, styrelsemedlem i Heidenstamsällskapet

Lämna ett svar